Header social media beheer zelf doen kopie

Social Media Beheer: Hoe doe ik dat zelf?

Social Media Beheer: Hoe doe ik dat zelf?

Dus, je bent klaar om het heft in eigen handen te nemen en jouw social media zelf te beheren? Dat is een moedige stap! Maar zoals bij elke grote onderneming, liggen er valkuilen op de loer. Denk aan de tijdsinvestering die het vereist om constant boeiende content te creëren en te posten. Of het gevoel van overweldiging door de snel veranderende trends op platforms zoals Instagram en Facebook. En laten we de technische uitdagingen niet vergeten, zoals het analyseren van data om je strategie te optimaliseren, of de creatieve druk om steeds weer originele content te bedenken.

Het klinkt misschien ontmoedigend, maar maak je geen zorgen. Voor elk van deze uitdagingen is er een strategie om ze aan te pakken. “Maar hoe tackel je deze valkuilen?”  Wel, dat is precies wat we in deze blog gaan onthullen. Van het slim inzetten van je tijd tot het creatief blijven onder druk, en van het navigeren door de constant veranderende digitale wereld tot het effectief analyseren van jouw prestaties – we gaan stap voor stap door de essentiële elementen van succesvol zelfbeheer in social media. Bereid je voor om deze valkuilen om te zetten in kansen voor groei en succes!

Social Media Strategie

Social Media Strategie

Het Belang van een Strategie

Zomaar wat posten op social media en hopen op het beste, dat is als darten met een blinddoek om. Zelf je social media beheren begint met een strategie. Een doordachte strategie is de ruggengraat van jouw social media succes. Stel jezelf de vraag: wat wil ik bereiken? Wil je de naamsbekendheid van je merk vergroten? Meer leads genereren en meer verkopen, of de klantbetrokkenheid verhogen? Laten we dat doel SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden) maken om je voortgang te kunnen meten.

Heb je bedrijfsdoelen? Kijk dan waar en hoe social media hier aan kan bijdragen. Kies ook een startpunt en kijk of je strategie werkt. Niet het gewenste resultaat? Dan moet je de strategie iets bijsturen. Social media gaat vaak niet in één keer perfect, het is een proces van vallen, opstaan en blijven bijsturen.

Analyse van je Doelgroep en Concurrentie

Social Media gaat om, je denkt het niet: CONTENT! Dus eindeloos berichten op je accounts slingeren met diensten die jij aanbiedt gaat niet werken. Wat is de doelgroep die jij wilt bereiken op social media? En hoe denk je dit te gaan doen? Je moet een doelgroep in kaart brengen voor wie je content gaat maken. En bedenk je telkens goed, vind mijn doelgroep dit nuttig of leuk om te zien? Begrijp wie je publiek is. Voer een doelgroeponderzoek uit om te begrijpen wat je volgers willen zien, wanneer ze online zijn en op welke platforms ze actief zijn. Analyseer ook je concurrenten: wat doen ze goed en waar liggen kansen voor jou? Dit kan je helpen unieke invalshoeken en content ideeën te vinden.

Trends Bijhouden en Inspringen

Nu je helder hebt wat je doelen zijn en wie de doelgroep is, gaan we het hebben over trends. Social Media verandert constant, wat wel en niet werkt verandert ook constant. Jij hebt bepaald wat je doelgroep nuttig vind om voor zich te krijgen. Hoe ga je dit koppelen aan trends die gaande zijn op social media? Als je ook nog weet hoe je met content kan inspringen op trend, ben je klaar om in de social media sneltrein te stappen. Blijf scherp op de nieuwste trends, maar kies wijs. Niet elke trend past bij elk merk. Het is belangrijk om trends te kiezen die aansluiten bij jouw merkidentiteit en boodschap. Gebruik tools als Google Trends en social media analytics om inzicht te krijgen in wat op dit moment hot is.

Tijdmanagement

Tijdsmanagment

Slim Plannen

Tijd, die eeuwige struggle, toch? Maar, als je het slim aanpakt, wordt tijd je beste vriend in de wereld van social media. Wanneer ga je content maken en wanneer reageer je op die belangrijke berichten? Zet deze momenten in je agenda, net zoals je andere belangrijke afspraken zou doen. Als je social media als een slechte vriend gaat behandelen, waar je alleen tijd voor maakt als het je even uitkomt. Nou dan gaat het, net zoals die vriendschap, snel eindigen. Maak tijd voor je social media, gelukkig zijn hier ook tools voor!

Consistentie

Consistent zijn is meer dan alleen regelmatig posten. Het gaat om voorspelbaar zijn voor je volgers. Mensen houden van routine. Gebruik tools als Hootsuite, Later, Heropost of Buffer. Ze zijn als die magische toverstafjes die ervoor zorgen dat jouw posts op het juiste moment online komen. Ik had het over bevriend worden met de tijd. Nou met deze helpende handjes heb jij tijd voor andere dingen en hoef je niet wekkers te zetten om perfect 16:00 te posten. Daarbij kun je hier ook comments op schedulen. Als je succesvol je social media zelf wilt beheren, moet je consistent zijn over een langere tijd. 

De Contentkalender

Een contentkalender, dat is als jouw persoonlijke roadtrip door het landschap van social media. Het is niet alleen een plek om ideeën te dumpen; het is je gids. Welke posts komen er aan? Wat zijn de belangrijke data om niet te vergeten? Ik daag je uit om het te doen zonder Contentkalender, omdat ik zeker weet dat het niet lang duurt voordat je iets bent vergeten. Al helemaal: als je meerdere posts, op meerdere platformen, samenwerkend met meerdere mensen hebt. Ik rijd ook niet naar Venetië in Italië zonder google maps of een oude vertrouwde kaart bij de hand. Pak onze gratis Content Kalender Template en begin met plannen alsof je een wereldreis maakt. Elk gepland bericht is een stap op weg naar succes.

“You will never find time for anything. If you want time you must make it”

Charles Buxton  

Creatieve Content

Creatieve content

Innovatie in Content Creatie

Creativiteit in je social media content is wat je echt onderscheidt van de rest. Het draait allemaal om het brengen van iets unieks. Denk aan het gebruik van boeiende visuals, het vertellen van verhalen die resoneren met je doelgroep, en het creëren van interactieve posts die aanzetten tot actie. Neem de tijd om echt na te denken over de inhoud van je content, een echte struggle van het zelf beheren van social media. Maar het uitwerken ervan is minstens net zo belangrijk, toch? Goede content, dat slecht is uitgewerkt, doet het nog steeds beter dan slechte content dat goed is uitgewerkt. Toch is het goed uitwerken met visuals van je ideeën wel aan te raden. En dit kan tegenwoordig al gratis op het Internet met bijvoorbeeld Canva. Je kunt met deze tool gemakkelijk ideeën uitwerken tot visuele aantrekkelijke content. En het is makkelijker onder de knie te krijgen dan een Adobe Photoshop. Hoewel als je dit goed beheerst, het nog steeds mijn voorkeur heeft (daar denken anderen bij RoasSolutions anders over). 

Omdat dit vaak een hot topic is wil ik je een lijst geven met Tools die je helpen bij de contentcreatie. Let op! TOOLS! Je moet nog steeds het meeste werk zelf doen, bedenk wat je wilt voordat je begint. Je pakt ook geen hamer vast om vervolgens te kijken waar je gaat slaan. Je bedenkt waar en wat je wilt timmeren, dan pak je die hamer.

Tools voor content creatie:

Consistentie in Creativiteit

Consistentie is niet alleen belangrijk in hoe vaak je post, maar ook in de stijl en kwaliteit van je content. Zorg voor een consistent thema of esthetiek in al je posts om een herkenbaar en professioneel merkimago op te bouwen. En houd ook vast aan een bepaalde kwaliteit, als de ene video een hele hoge kwaliteit heeft en de andere echt heel slecht, dan oogt dit ook gek. Nu zeg ik niet dat je alle video’s dan maar moet schieten met een Nokia van 1998, maar zorg ervoor dat er niet te veel verschillen tussen de verschillende posts zijn. Heb je een Brand Guide? Perfect! Gebruik die dan ook! Gebruik overal dezelfde kleuren, lettertypes en tone of voice. Zo wordt je herkenbaar voor (potentiële) klanten.

Conclusie

Social media zelf beheren

In de snel veranderende wereld van social media is het cruciaal om strategisch, creatief en analytisch te blijven. Door een duidelijk doel te stellen, je doelgroep grondig te begrijpen, effectieve content te creëren, de kracht van betaalde advertenties te benutten en diepgaande data-analyse toe te passen, kun je een impactvolle aanwezigheid opbouwen en onderhouden. Onthoud dat succes op social media geen toevalstreffer is, maar het resultaat van doordachte planning, flexibiliteit en voortdurende optimalisatie. Met deze strategische benaderingen kun je niet alleen je merk versterken, maar ook een authentieke connectie met je publiek opbouwen en onderhouden, wat uiteindelijk leidt tot langdurige loyaliteit en groei.

Uitbesteden

Heeft de gedachte “Is dit allemaal niet te veel werk?” jou ook beziggehouden tijdens het lezen van deze blog? Dan hebben we goed nieuws voor je! Het zelfstandig beheren van je social media accounts is niet de enige weg naar succes. Stel je voor: meer tijd overhouden voor wat je het liefste doet – je klanten helpen – zonder je zorgen te maken over je online aanwezigheid.

Ontdek vandaag nog hoe onze social media managementdiensten jouw bedrijf kunnen transformeren. Laat het zware werk aan ons over, zodat jij je kunt concentreren op wat echt telt: je bedrijf laten groeien en je klanten tevreden stellen. Neem contact met ons op om jouw pad naar social media succes te beginnen!

 

Hoe je eigen Social media zelf beheren

Kan ik zelf mijn social media beheren header

Social Media Beheer zelf doen: ja of nee?

Kan ik zelf mijn social media beheren?

In een wereld waar social media een onmisbare rol speelt in zowel onze persoonlijke als professionele levens, vragen de ondernemers die wij spreken zich af: “Kan ik mijn social media beheer zelf doen?” Of je nu een klein bedrijf runt, een freelancer bent, of gewoon jouw persoonlijke merk wilt versterken, begrijpen hoe je effectief jouw social media-accounts kunt beheren is essentieel voor jouw succes.

Social media beheer gaat veel verder dan alleen het plaatsen van updates en het reageren op reacties. Het vereist een strategische aanpak, creativiteit, en een goed begrip van jouw publiek. In dit artikel verkennen we de voordelen van het zelf beheren van jouw social media, de uitdagingen die je kunt tegenkomen, en de tools die je kunnen helpen efficiënter te zijn. We bespreken ook wanneer het tijd is om professionele hulp in te schakelen. Of je nu streeft naar meer betrokkenheid, het vergroten van jouw bereik, of gewoon een beter begrip van social media best practices, deze blog biedt waardevolle inzichten en praktische tips.

Voordelen van social media beheer zelf doen

Jij hebt de touwtjes in handen. Dat is geweldig aan het zelf beheren van jouw social media. Je bent niet alleen een naamloze, gezichtsloze entiteit op het internet; je bent echt, jij bent jij. En dat is een heel belangrijke factor voor het succes in de wereld van social media. Jij bent het gezicht van jouw bedrijf en dat bouwt vertrouwen op. Daarbij, wie weet er nou beter dan jij wat er gaande is binnen jouw bedrijf en wat er speelt in de niche waar jullie actief binnen zijn? Nee precies. Niemand!

  • Controle over je eigen socials

Jij hebt de volledige controle over wat er gepost wordt. Wil je een grappige meme posten op woensdagmiddag? Ga ervoor. Wil je een serieuze discussie aangaan over de laatste trends in jouw branche? Niemand houd je tegen. Dit niveau van controle en flexibiliteit is een gamechanger. Het betekent dat je kunt reageren op de laatste trends, inspelen op wat hot is en echt in het moment zijn met jouw publiek. Je hebt ook directe feedback van social media zelf. Het mooie van directe feedback is dat je meteen weet wat werkt en wat niet. Je hoeft niet te wachten op rapporten of analyses van iemand anders – je ziet het recht voor je neus. En als iets niet helemaal werkt, kun je direct aanpassingen doen. Dat is het voordeel van aan het roer staan.

  • Je blijft leren en ontwikkelen

Nog iets geweldigs: je leert ongelooflijk veel. Elke post die je maakt, elke reactie die je krijgt, elk nieuw inzicht dat je uit je analytics haalt, het is allemaal een les. Je wordt een soort jack-of-all-trades in de wereld van digitale marketing. Als je actief aan de gang bent met social media zul je zien dat het je steeds makkelijker afgaat. Je kunt analyseren wat wel en wat niet voor jouw account werkt. En hier je content op aanpassen, ook zul je zien dat als je consistent bent je account gaat groeien. Daar kun je weer veel voldoening uithalen!

  • Kostenbesparing

Laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van om geld te besparen? Zeker als je net begint of een klein bedrijf runt, kan elke euro  een verschil maken. Door het zelf te doen, bespaar je op de kosten van een social media bureau, manager of een extra salaris.

Tijdsmanagement is Key

Uitdagingen van social media beheer zelf doen

  • Tijdmanagement

Tijd is kostbaar! En ja, het zelf beheren van al die accounts kan voelen alsof je probeert te jongleren met zes ballen tegelijk. Het is een kunst om niet verloren te raken in de social media vortex en toch al je andere taken gedaan te krijgen. En dit is helemaal zo als je freelancer bent of een zelfstandige ondernemer. Je wilt het liefst al jouw kostbare tijd stoppen in dingen die direct geld opleveren. Dat doet social media niet voor je! Helemaal in het begin gaat er veel tijd in zitten en zul je zien dat consistentie moeilijk te waarborgen is. Vervolgens zijn de resultaten niet daar en denk jij: ‘dat hele social media werkt voor mij niet.’ Maar dit is niet waar, social media kunnen heel waardevol zijn voor jouw bedrijf, maar je moet het wel goed aanpakken.

  • Kosten van Tools

Ja, er zijn tools die je leven makkelijker kunnen maken, maar laten we eerlijk zijn, die zijn niet altijd goedkoop. Voor een klein bedrijf of als je net begint, kan het investeren in deze tools voelen als een sprong in het diepe, zeker omdat je nog niet goed weet waar je aan begint. Wij raden het altijd aan om een tool te gebruiken voor het inplannen. Gelukkig bieden sommige socials zelf een inplan tool.. Bij LinkedIn kun je je post namelijk schematisch inplannen, maar dit kan ook met Meta (de tool voor Facebook en Instagram). Toch zullen dergelijke tools zoals: Hootsuite, Buffer, Later of een Heropost je leven veel makkelijker maken. En dan hebben we het alleen nog maar over het inplannen! 

Om in te kunnen plannen, moet je wel posts hebben. Deze kun je maken in Adobe Photoshop of Canva. Om meerdere linkjes in bio te plaatsen maak je gebruik van Linktree. Om je social media volgers te veranderen in mailing-subscribers en potentiële klanten, kun je Hubspot gebruiken. 

Kosten van deze tools lopen al snel tegen de €400 per maand. Terwijl je vanaf €250 al het social media beheer uit handen kan geven. En dan hebben we het nog niet eens over de uren die je dit bespaart.

  • Gevoelig voor Trends

Social media is altijd in beweging, altijd aan het veranderen. Wat vandaag trending is, kan morgen oud nieuws zijn. Het vergt een Sherlock Holmes-achtig inzicht om bij te blijven met deze steeds veranderende digitale wereld. Natuurlijk weet jij wat er speelt in je niche, maar weet je dit ook te koppelen aan trends om viral te gaan op social media? 

  • Content creatie 

En dan is er nog de uitdaging om elke dag weer creatief te zijn.  Het is een constante strijd om fris, relevant en boeiend te blijven. Helemaal als dit niet in jouw natuur zit, ik kan me voorstellen dat wiskundeleraren of accountants die goed zijn met getallen en houden van precies werk er niet op zitten te wachten elke dag out of the box te denken. Je moet namelijk aan de lopende band ideeën genereren, maar je moet ze dan vervolgens ook nog uitwerken!

  • Het risico van overweldiging

Tot slot, het risico om overweldigd te raken. Er zijn dagen dat social media voelt als een feestje waar je eigenlijk niet wilt zijn, maar je moet er zijn. Je bent immers het gezicht van jouw merk. Het is een balans act tussen online aanwezig zijn en je niet laten opslokken door de digitale wereld.

Is social media jouw feestje?

Conclusie

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Wij raden je aan om met een marketingbureau om tafel te gaan. Wat kunnen zij voor jou betekenen? Maar ook hoe kun jij samen met hen werken, je hoeft niet alles uit te besteden, maar je kunt overwegen dit gedeeltelijk uit te besteden bij experts. Vraag een offerte aan voor social media beheer en bedenk je: ‘hoeveel tijd gaat mij dit kosten om zelf te doen en wat gaat het mij opleveren?’ Want even navragen kan nooit kwaad, toch?

Succesvol ondernemen

Zelverzekerd = succesvol ondernemen blog

Zelfverzekerd = Succesvol ondernemen

Zelfverzekerd = Succesvol ondernemen

RoasSolutions doet veel meer dan alleen het uitvoeren van online marketing activiteiten. Vanuit onze online marketing expertise sparren wij veel met mensen die succesvol ondernemen, ondanks dat onze services gericht zijn op online marketing merken we dat meer dan 70% van het succes te maken heeft met de mindset van de ondernemer. Vanuit onze growth mindset proberen wij dan ook onze klanten te inspireren om zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak te blijven ontwikkelen. In onze eerste kennis artikel van 2024 geven wij je een aantal handvatten om succesvoller te worden.

Wees zelfverzekerd en geloof in jezelf om succesvol te ondernemen

Zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid zijn zeker één van de meest voorkomende eigenschappen van succesvolle mensen. Deze superkracht, die aan te leren is, brengt jou als persoon en dus ook als ondernemer naar de hoogste piek. De moed om je stem te laten horen, de vastberadenheid om actie te ondernemen, de sterke weerstand tegen pijn en angst…

Klinkt simpel, toch?

De zekerheid van jezelf en het vertrouwen om te geloven “Ik zal mijn doelen halen” is uiterst behulpzaam wanneer tegenspoed en tegenstand opkomen.

“Confidence breeds success and success breeds confidence.. Confidence applied properly surpasses genius” Mike Tyson

Omdat deze sterke eigenschap aan te leren is en je helpt om succesvoller te zijn hebben wij in dit artikel vier van de meest voorkomende gewoonten beschreven van zelfverzekerde mensen die je zullen helpen meer vertrouwen te krijgen en productiever te zijn.

1. Verwijder je beperkende overtuiging

Vertrouw op jezelf

Je kent vast de uitdrukking: “Soms ben je je eigen grootste vijand.”

Meestal is het je eigen negatieve zelfspraak die je tegenhoudt om je ware potentieel te bereiken. Je zogenaamde “schaduw” sluipt binnen wanneer iets je hart raakt en je inspireert om het pad te volgen dat juist aanvoelt. Je zegt dingen tegen jezelf zoals:

“Ik wil het doen, maar mijn ouders kunnen me niet ondersteunen.”

“Ik wil het proberen, maar ik denk niet dat ik zo goed ben.”

“Ik wil eropuit gaan, maar ik ben niet getalenteerd genoeg.”

De waarheid: je kunt het wel, het is een kwestie van DOEN. Je hebt de absolute kracht om het te bereiken. Geen omstandigheden kunnen je tegenhouden en je neerhalen. Het enige dat je weerhoudt van jouw doel is jijzelf.

Doe afstand van die “schaduw”. Stop onmiddellijk met negatieve zelfspraak. Houd je hoofd hoog en begin te jagen.

2. Laat het perfectionisme los

Vermijd perfectionisme

Wanneer je jouw werk wilt laten zien aan de klant, proberen we vaak de beste en “perfecte” vorm van ons werk te bereiken. Je probeert het weken en maanden te polijsten, maar het werk lijkt niet aan de perfecte standaard te voldoen.

Je streeft naar “perfectie”, maar onder dit glinsterende oppervlak schuilen angsten voor afwijzing, ontkenning en mislukking.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is perfectionisme slechts een vorm van de angst om fouten te maken of te falen.

Het grote probleem met perfectionisme is dat je blijft uitstellen en nooit tot een einde komt omdat je denkt dat je de dingen beter kunt doen.

Onthoud dat het werk dat je nu maakt altijd van lagere kwaliteit zal zijn dan het werk dat je in de toekomst kunt maken. Je kunt niet perfect zijn in het begin.

Je zult langzaam je vaardigheden opbouwen en beter worden in de loop van de tijd.

Probeer dus niet “perfect” te zijn in het begin. Begin met je werk en deel het moedig met het publiek. Dit is de juiste manier om beter en vaardiger te worden in je werk en uiteindelijk zelfvertrouwen te krijgen.

3. Iets doen, zelfs als je denkt dat je er niet klaar voor bent

Heb een actiegerichte mentaliteit

We proberen vaak zoveel informatie te zoeken om onszelf “klaar” te maken voor het nastreven van onze gewenste doelen en dromen; het is één van de lastigste vormen van uitstelgedrag die er zijn. Het gaat namelijk heel onbewust. 

Het probleem ontstaat wanneer je obsessief probeert steeds meer informatie te verzamelen zonder daadwerkelijk met het echte werk te beginnen. Je hebt het gevoel dat je vooruitgaat, maar in feite ben je er nog lang niet. 

Ja, het is belangrijk om te beginnen met de basisprincipes ervan te weten, maar onderzoek mag niet te veel tijd in beslag nemen. Na het onderzoek moet actie worden ondernomen op basis van wat je hebt geleerd, niet door meer informatie te verzamelen.

Er is ook een verslechterende factor: hoe meer informatie je verzamelt, hoe meer tegenstrijdig advies je zult vinden, hoe meer verschillende opties en strategieën je zult ontdekken, en hoe meer voorbeelden je zult vinden van risico’s en mislukkingen.

Deze informatiestroom kan je stressniveau en angst verhogen, of erger nog, het kan je doelen en doelstellingen ingewikkelder maken dan nodig is.

Er is geen beter alternatief dan echte ervaring. Om succesvol te ondernemen moet je ook een keer ‘gewoon’ beginnen. Van doen krijg je ervaring en met ervaring kan je kennis consolideren en verduidelijking geven aan je onderzoek.

Nu zeg ik niet dat voorbereiding slecht is. Ik moet nog steeds nadenken als het gaat om bepaalde activiteiten. Maar ik zou aanraden dit parallel te doen met actie ondernemen in de echte wereld, zodat je er meer vertrouwen in hebt.

4. Stop met overdenken

Piekeren helpt niet

Het is natuurlijk voor ons allemaal om na te denken voordat we handelen. Als je echter de limiet hebt overschreden, wordt nadenken overweldigend en ontmoedigend. Onnodige angsten en zorgen nemen toe en dat maakt je minder zelfverzekerd over hetgeen je wilt doen.

Onderzoek heeft aangetoond dat 85% van de dingen waar we ons zorgen over maken, nooit gebeuren. Een goed boek dat dit duidelijk inzichtelijk maakt met veel concrete voorbeelden uit onderzoek is: The Organisation of Mind.

Dus, stop met piekeren en te veel nadenken. Je kunt de toekomst niet veranderen door je zorgen te maken. In plaats daarvan, wees zelfverzekerd en doe je best in het heden.

You can’t change the past, but you can ruin the present by worrying about the future. — Isak Dinesan.

Nu wij deze tips met je hebben gedeeld, ligt de bal bij jou. Wij zijn er zeker van dat één van de hierboven genoemde gewoonten je algehele productiviteit en zelfvertrouwen gaan versterken.

Stel niet meer uit, onderneem actie en geniet van het doen!

Succesvol ondernemen