Kan ik zelf mijn social media beheren header

Social Media Beheer zelf doen: ja of nee?

Kan ik zelf mijn social media beheren?

In een wereld waar social media een onmisbare rol speelt in zowel onze persoonlijke als professionele levens, vragen de ondernemers die wij spreken zich af: “Kan ik mijn social media beheer zelf doen?” Of je nu een klein bedrijf runt, een freelancer bent, of gewoon jouw persoonlijke merk wilt versterken, begrijpen hoe je effectief jouw social media-accounts kunt beheren is essentieel voor jouw succes.

Social media beheer gaat veel verder dan alleen het plaatsen van updates en het reageren op reacties. Het vereist een strategische aanpak, creativiteit, en een goed begrip van jouw publiek. In dit artikel verkennen we de voordelen van het zelf beheren van jouw social media, de uitdagingen die je kunt tegenkomen, en de tools die je kunnen helpen efficiënter te zijn. We bespreken ook wanneer het tijd is om professionele hulp in te schakelen. Of je nu streeft naar meer betrokkenheid, het vergroten van jouw bereik, of gewoon een beter begrip van social media best practices, deze blog biedt waardevolle inzichten en praktische tips.

Voordelen van social media beheer zelf doen

Jij hebt de touwtjes in handen. Dat is geweldig aan het zelf beheren van jouw social media. Je bent niet alleen een naamloze, gezichtsloze entiteit op het internet; je bent echt, jij bent jij. En dat is een heel belangrijke factor voor het succes in de wereld van social media. Jij bent het gezicht van jouw bedrijf en dat bouwt vertrouwen op. Daarbij, wie weet er nou beter dan jij wat er gaande is binnen jouw bedrijf en wat er speelt in de niche waar jullie actief binnen zijn? Nee precies. Niemand!

  • Controle over je eigen socials

Jij hebt de volledige controle over wat er gepost wordt. Wil je een grappige meme posten op woensdagmiddag? Ga ervoor. Wil je een serieuze discussie aangaan over de laatste trends in jouw branche? Niemand houd je tegen. Dit niveau van controle en flexibiliteit is een gamechanger. Het betekent dat je kunt reageren op de laatste trends, inspelen op wat hot is en echt in het moment zijn met jouw publiek. Je hebt ook directe feedback van social media zelf. Het mooie van directe feedback is dat je meteen weet wat werkt en wat niet. Je hoeft niet te wachten op rapporten of analyses van iemand anders – je ziet het recht voor je neus. En als iets niet helemaal werkt, kun je direct aanpassingen doen. Dat is het voordeel van aan het roer staan.

  • Je blijft leren en ontwikkelen

Nog iets geweldigs: je leert ongelooflijk veel. Elke post die je maakt, elke reactie die je krijgt, elk nieuw inzicht dat je uit je analytics haalt, het is allemaal een les. Je wordt een soort jack-of-all-trades in de wereld van digitale marketing. Als je actief aan de gang bent met social media zul je zien dat het je steeds makkelijker afgaat. Je kunt analyseren wat wel en wat niet voor jouw account werkt. En hier je content op aanpassen, ook zul je zien dat als je consistent bent je account gaat groeien. Daar kun je weer veel voldoening uithalen!

  • Kostenbesparing

Laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van om geld te besparen? Zeker als je net begint of een klein bedrijf runt, kan elke euro  een verschil maken. Door het zelf te doen, bespaar je op de kosten van een social media bureau, manager of een extra salaris.

Tijdsmanagement is Key

Uitdagingen van social media beheer zelf doen

  • Tijdmanagement

Tijd is kostbaar! En ja, het zelf beheren van al die accounts kan voelen alsof je probeert te jongleren met zes ballen tegelijk. Het is een kunst om niet verloren te raken in de social media vortex en toch al je andere taken gedaan te krijgen. En dit is helemaal zo als je freelancer bent of een zelfstandige ondernemer. Je wilt het liefst al jouw kostbare tijd stoppen in dingen die direct geld opleveren. Dat doet social media niet voor je! Helemaal in het begin gaat er veel tijd in zitten en zul je zien dat consistentie moeilijk te waarborgen is. Vervolgens zijn de resultaten niet daar en denk jij: ‘dat hele social media werkt voor mij niet.’ Maar dit is niet waar, social media kunnen heel waardevol zijn voor jouw bedrijf, maar je moet het wel goed aanpakken.

  • Kosten van Tools

Ja, er zijn tools die je leven makkelijker kunnen maken, maar laten we eerlijk zijn, die zijn niet altijd goedkoop. Voor een klein bedrijf of als je net begint, kan het investeren in deze tools voelen als een sprong in het diepe, zeker omdat je nog niet goed weet waar je aan begint. Wij raden het altijd aan om een tool te gebruiken voor het inplannen. Gelukkig bieden sommige socials zelf een inplan tool.. Bij LinkedIn kun je je post namelijk schematisch inplannen, maar dit kan ook met Meta (de tool voor Facebook en Instagram). Toch zullen dergelijke tools zoals: Hootsuite, Buffer, Later of een Heropost je leven veel makkelijker maken. En dan hebben we het alleen nog maar over het inplannen! 

Om in te kunnen plannen, moet je wel posts hebben. Deze kun je maken in Adobe Photoshop of Canva. Om meerdere linkjes in bio te plaatsen maak je gebruik van Linktree. Om je social media volgers te veranderen in mailing-subscribers en potentiële klanten, kun je Hubspot gebruiken. 

Kosten van deze tools lopen al snel tegen de €400 per maand. Terwijl je vanaf €250 al het social media beheer uit handen kan geven. En dan hebben we het nog niet eens over de uren die je dit bespaart.

  • Gevoelig voor Trends

Social media is altijd in beweging, altijd aan het veranderen. Wat vandaag trending is, kan morgen oud nieuws zijn. Het vergt een Sherlock Holmes-achtig inzicht om bij te blijven met deze steeds veranderende digitale wereld. Natuurlijk weet jij wat er speelt in je niche, maar weet je dit ook te koppelen aan trends om viral te gaan op social media? 

  • Content creatie 

En dan is er nog de uitdaging om elke dag weer creatief te zijn.  Het is een constante strijd om fris, relevant en boeiend te blijven. Helemaal als dit niet in jouw natuur zit, ik kan me voorstellen dat wiskundeleraren of accountants die goed zijn met getallen en houden van precies werk er niet op zitten te wachten elke dag out of the box te denken. Je moet namelijk aan de lopende band ideeën genereren, maar je moet ze dan vervolgens ook nog uitwerken!

  • Het risico van overweldiging

Tot slot, het risico om overweldigd te raken. Er zijn dagen dat social media voelt als een feestje waar je eigenlijk niet wilt zijn, maar je moet er zijn. Je bent immers het gezicht van jouw merk. Het is een balans act tussen online aanwezig zijn en je niet laten opslokken door de digitale wereld.

Is social media jouw feestje?

Conclusie

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Wij raden je aan om met een marketingbureau om tafel te gaan. Wat kunnen zij voor jou betekenen? Maar ook hoe kun jij samen met hen werken, je hoeft niet alles uit te besteden, maar je kunt overwegen dit gedeeltelijk uit te besteden bij experts. Vraag een offerte aan voor social media beheer en bedenk je: ‘hoeveel tijd gaat mij dit kosten om zelf te doen en wat gaat het mij opleveren?’ Want even navragen kan nooit kwaad, toch?

Succesvol ondernemen

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *